Dacă ești în căutarea unui nou acoperiș, înveliroarea pe care o alegi va avea o pondere uriașă în costul, aspectul, performanța, întreținerea și durabilitatea noului acoperiș. Șindrila bituminoasă, sindrila de lemn, țiglă compozită, țiglă de beton, panouri metalice… toate aceste opțiuni variază foarte mult.
Iată avantajele și dezavantajele acoperișurilor metalice, comparându-le cu alte materiale. Apoi, după discuția despre beneficii și dezavantaje, vom cerceta mai profund dacă un acoperiș metalic este potrivit sau nu pentru casa dvs.
Beneficiile acoperișului metalic
Metalul învinge materialele convenționale de acoperiș în mai multe moduri:
- Acoperișul metalic durează mult timp
Un acoperiș metalic de calitate instalat corespunzător ar trebui să reziste între 40 și 50 de ani, este etanș, rezistă vântului puternic și elimină ușor zăpada. Faptul că metalul este rezistent la foc, mucegai, insecte și putregai se reflectă în longevitatea acoperișului.
Pentru comparație, vom prezenta durata de viață a diferitelor tipuri de învelitori. Vă rugăm să rețineți că, elemente precum condițiile climatice dificile, manopera proastă și deteriorarea din cauza vremii severe pot scurta durata de viață estimată a oricărui acoperiș.
- Șindrila bituminoasă —25 de ani
- Șindrilă și prefabricate din lemn — 30 de ani
- Ardezie compozită — 50 de ani
- Ardezie naturală — 50+ ani
- Țiglă ceramică/beton — 50+ ani
- Învelitori metalice — 50 de ani
Trebuie să facem diferența între GARANȚIE și DURATA DE VIAȚĂ. Majoritatea producătorilor importanți de acoperișuri metalice acordă garantie pentru 20 până la 50 de ani. Produsele cu finisaje vopsite au de obicei o garanție maximă de 30 de ani. Materialele finisate cu acoperiri cu fluorură de poliviniliden (PVDF) pe bază de rășină, sunt extrem de durabile și au garanții de 50 de ani.
Acoperișurile metalice sunt ușoare
Acoperișul metalic cântărește între 4,5 – 5kg/ pe metru pătrat, în funcție de grosimea și profilul materialului. Este unul dintre cele mai ușoare dintre toate materialele de acoperiș. Prin comparație, iată greutățile tipice ale altor materiale de acoperiș:
- șindrilă bituminoasă 8,5-12 kg/mp
- șindrilă și prefabricatele din lemn 3,5 – 5,5 kg/mp
- țigla ceramic sau de beton 40-45 kp/mp
Deoarece acoperișul metalic este ușor, puteți economisi din inginerie și construcția structurii de susținere. De fapt, dacă alegeți să construiți o casă nouă sau o nouă completare, puteți deseori să micșorați sau să reduceți numărul de elemente de susținere a acoperișului din cauza greutății ușoare a acoperișului metalic.
Acoperișurile metalice pot fi montate peste învelitorile existente?
Atâta timp cât suprafața existentă a acoperișului și podeaua de sub acesta sunt solide, plane și fără putregai, acoperișul metalic poate fi aplicat peste un strat vechi de șindrilă bituminoasă, dar nu recomandăm. Verificați codurile locale și specificațiile producătorului înainte de a face acest lucru.
Desigur, decopertarea vechiului acoperiș vă oferă, cu siguranță, un punct de plecare mult mai “curat”. Dar lăsarea vechiului acoperiș are și avantaje:
- Reduce cheltuielile cu forța de muncă și evacuarea molozului;
- Lasă o barieră suplimentară de izolare pentru o eficiență energetică sporită;
- Reduce disconfortul locatarilor, praful și resturile din casa și din curte din timpul proiectului;
- Adaugă izolare fonică suplimentară (pentru ploaie și grindină).
- Un acoperiș metalic se instalează rapid
Materialele metalice pentru acoperișuri sunt vândute ca foi mari sau în secțiuni cu mai multe profile care au diverse dimensiuni de ex 2220 x 1200 x 0,5mm. Foile de tigla metalică 2570x1200x0,45mm, sau 2930x1180x 0,5mm. De asemenea, poți comanda dimensiuni personalizate.
Acoperișurile metalice nu iau foc
Deoarece materialele metalice pentru acoperișuri sunt incombustibile, acestea au, de obicei, clasa A la foc (cel mai rezistent la foc). Scânteile și jarul care zboară nu le vor da foc.
Trebuie doar să știți că o parte din clasificarea generală a unui acoperiș depinde de materialele de sub suprafață care s-ar putea aprinde și la căldură intensă. Cele mai multe acoperișuri metalice aplicate peste un material combustibil, cum ar fi șindrila din lemn, au un rating mai scăzut, clasa C din acest motiv.
Suprafețele metalice reflectă căldura
Metalul reflectă căldura radiantă de la soare, minimizând excesul de căldură la amiază. Această caracteristică reflectorizantă înseamnă că economisești energia necesară pentru aer condiționat în timpul zilei.
În ceea ce privește valoarea de izolare a acoperișului metalic atât la căldură, cât și la rece: Deși materialul în sine are o valoare scăzută a izolației, acoperișul metalic poate fi aplicat peste un strat izolator cu valori foarte mari. În plus, multe sisteme utilizează o pernă de aer între suprafața metalică și șarpantă pentru a minimiza transferul de căldură, crescând eficiența energetică.
Panourile metalice pot merge pe acoperișuri joase
Majoritatea materialelor metalice pentru acoperișuri pot fi instalate pe acoperișuri cu pante mici, fără a-și pierde etanșeitatea. Panta minima variază în funcție de tipul învelitorii (profil). Panta minima pornește de la 3⁰ pentru table fălțuită și de la 8⁰ pentru țigla metalică.
Prin comparație, pentru majoritatea șindrilelor bituminoase panta minima este de 15˚.
Metalul este foarte bun la scurgerea zăpezii și a ploii
Acoperișurile metalice sunt practic impermeabile la ploaie și zăpadă datorită modului în care panourile se îmbină și deoarece suprafețele sunt dure și alunecoase. În plus, tonurile închise ale acoperișului metalic se încălzesc rapid la soare, favorizând topirea zăpezii.
Acoperișul din oțel este prietenos cu mediul
Fabricarea bitumului folosește petrol și combustibili fosili. De asemenea, acoperișurile de bituminoase necesită înlocuire la fiecare 15 până la 20 de ani, astfel încât milioane de kilograme de șindrilă veche de asfalt+ alte deseuri de construcții sunt aruncate în gropile de gunoi în fiecare an, potrivit Ministerului Mediului
Un acoperiș metalic rezistă vijeliilor/viscolului/furtunilor
Multe sisteme de acoperișuri metalice au fost testate și s-au dovedit că rezistă la vânt de peste 110-130km/ oră și oferă protecție împotriva daunelor cauzate de impactul cu resturi.
În timp, acoperișurile metalice s-au dovedit a fi cele mai rezistente la furtuni. Dacă la montajul acoperislui tehnicienii au folosit metoda corectă de atașare, fie șuruburi, fie cleme, vântul nu va face probleme.
Vă putem ajuta să diagnosticați problema și să determinați ce tip de învelitoare vi se potrivește.
0 Comentarii